True
Безкоштовна доставка на суму понад $50
Терміни та визначення парфумерної та косметичної тари
27 червня, 2024 від
| Ще немає жодних коментарів


Кожна галузь має свою специфіку і термінологію. Стикаючись із новим видом бізнесу, спочатку здається, що голова йде обертом від кількості нових слів і термінів, але з часом починаєш орієнтуватися в них "як риба у воді".

Тому, якщо ви тільки занурюєтеся у світ "краси та ароматів", ми підготували для вас коротку інформацію щодо термінів парфумерно-косметичної тари та комплектуючих.

Актуатор - головка дозатора (верхня частина помпи), під час натискання на яку відбувається видавлювання продукту. Обсяг дозування варіюється залежно від специфіки продукту. Наприклад, для рідкого мила оптимальним буде обсяг 2 мл, а для шампуню або кондиціонера для волосся - 6 мл.

Аерозольний балон - герметичний, металевий флакон (найчастіше - алюмінієвий), у якому продукт перебуває в стислому стані під тиском, а косметичний засіб подається за допомогою клапана. Найчастіше використовується для виробництва дезодорантів, лаків для волосся, піни та гелю для гоління.

Вакуумний диспенсер (airless dispenser) - це спеціальний тип упаковки, призначений для дозування косметичних продуктів. Він забезпечує збереження вмісту завдяки створенню вакуумного тиску, що запобігає контакту продукту з повітрям і зменшує ризик його окислення та забруднення. Перевагами цієї тари є: герметичність (унеможливлює контакт продукту з повітрям, що запобігає його окисленню та збільшує термін придатності), економічність (дає змогу використати весь продукт до останньої краплини), точність дозування (забезпечує точну кількість продукту під час кожного використання), гігієнічність (знижує вірогідність потрапляння бактерій, пилу та вологи в продукт).

Вапостік (vapostick) - тара для косметичних засобів, упакованих у вигляді стіків (стікові формати) і призначених для нанесення на шкіру.

Мають цілу низку переваг: зручні у використанні (компактний розмір зручний у подорожах або для носіння в сумочці), прості в застосуванні (продукт можна нанести просто на шкіру без контакту зі шкірою пальців), точність нанесення (стіки дають змогу точно дозувати та наносити продукт саме на потрібні ділянки шкіри), гігієнічність (продукт захищено від забруднень, адже контакт із руками та навколишнім середовищем мінімальний).

Годе - металеві або пластикові перемички, що використовуються в упаковках для пудри, рум'ян або тіней для розмежування відтінків. Може використовуватися також для поділу набору на комірки для різних продуктів: пудра, тіні, рум'яна.

Дозатор - механізм для дозування кремоподібних, гелеподібних і піномийних продуктів (рідке мило, гелі, лосьйони, креми).

Диск-топ (disk-top) - це тип кришки для пакування косметичних і гігієнічних засобів, що забезпечує зручне та гігієнічне використання продуктів. Кришка складається з двох компонентів: горлової та дозувальної частини. Перша зазвичай являє собою циліндр із внутрішнім різьбленням під горло флакона; друга - диск, на якому під час натискання відкривається отвір для дозації продукту. Тара під "диск-топ" має бути виготовлена з досить м'якого пластику, щоб можна було здавлювати стінки упаковки. Такі кришки часто використовуються на пляшках і флаконах із шампунями, кондиціонерами, гелями для душу, лосьйонами та іншими рідкими або кремоподібними продуктами.

Део-стік (deo stick) - це тип пакування для дезодорантів і антиперспірантів у твердій формі. Складається, як правило, з флакона і поршневого механізму. Део-стіки популярні завдяки своїй ефективності, зручності використання та гігієнічності.

Коллар (shroud) - це тип пакування, що використовується в парфумерній і косметичній індустрії. Він являє собою декоративне кільце, яке розміщується на шийці флакона. Робить менш помітним стик між помпою і горлом флакона.

Крімп-помпа (сrimp pump) - це тип насосного пристрою, який використовується для розпилення або дозування рідких парфумерних і косметичних продуктів. Вона називається "крімп-помпа" через метод кріплення на пляшці: помпа закріплюється на шийці флакона за допомогою обтискання (крімпування), що забезпечує герметичність і надійність кріплення.

Кримстік (cream stick) - це тара (як правило, пластикова) для косметичного продукту, який являє собою твердий засіб у формі стіка. Такі стіки часто використовуються для кремів, бальзамів, праймерів, рум'ян та інших косметичних засобів, призначених для місцевого нанесення на шкіру. 

Ліпстик - тара для бальзамів для губ і губної помади. Являє собою пластиковий корпус із механізмом, що викручується.

Ліпглосс - упаковка блиску для губ. Являє собою флакон із пензликом-спонжиком.

Пульверизатор / розпилювач / спрей - вид дозатора, який використовується для розпилення рідкої парфумерної та косметичної продукції.

Помпа низького профілю - це тип дозувального пристрою для рідких або кремоподібних косметичних продуктів, що вирізняється своєю компактною і плоскою конструкцією. Такі помпи зазвичай використовуються в косметичних упаковках, де важливо зберегти стильний і мінімалістичний вигляд, не збільшуючи загальну висоту упаковки.

Помпа високого профілю - це тип дозувального пристрою, який використовується для пакування рідких і кремоподібних косметичних засобів, таких як шампуні, лосьйони, гелі та креми. Помпи високого профілю відрізняються більшою висотою і зазвичай забезпечують більший обсяг подачі продукту за одне натискання. Вони часто використовуються у великих флаконах для продуктів, які призначені для частого використання.

Пуш-пул (Push-Pull) являє собою дозувальний механізм, який працює таким чином: для відкриття носик механізму тягнеться вгору (Pull). Для закриття: опускається натисканням (Push). Використовується для різних мийних засобів і побутової хімії та іноді у фармацевтичній упаковці.

Піноутворювач (foamer) - це вид пакування, що складається з флакона зі спеціальним горлом і піноутворювальної помпи. Для флакона використовують, як правило, полімерні матеріали на основі HDPE і PE, для помпи - HDPE, PE, PVC. У механізм дозаторів вбудовано 2 насоси: пневмопоршень і гідропоршень. Під час роботи помпи внутрішнє пристосування точно змішує повітря з рідиною, що при кожному натисканні забезпечує утворення піни.

Парфумерний флакон - найчастіше скляний флакон, який комплектується розпилювачем. Іноді замість розпилювача може йти кришка. Флакони можуть бути різних об'ємів від 5 до 100 мл (іноді до 200 мл) і різної форми - від стандартних (овал, циліндр, коло, квадрат) до ексклюзивних.

Пробник / тестер - вид упаковки невеликого об'єму. Це може бути будь-яка форма тари: як флакон, так і банка, виготовлені з пластику або скла. Також, пробником називають упаковку продукту для одноразового використання, використовувану під час промоакцій.

Ролл-он (roll on) - упаковка для кулькового дезодоранту. Як правило, це скляний або пластиковий флакон зі спеціальним горлом під вставку і кульку.

Тригер (курковий розпилювач) - механізм розпилення, який використовується для розпилення рідини або аерозолю. Найчастіше використовується в побутовій хімії.

Туба косметична - упаковка з HDPE, LDPE або алюмінію, що використовується для виробництва кремо-, геле- і пастоподібних продуктів. Комплектується кришкою під закрутку або фліп-топом.

Фліп-топ (flip-top) - вид кришки для флаконів або туби. Він характеризується спеціальним механізмом відкриття і закриття, який дає змогу легко і зручно відкривати упаковку і використовувати засіб, без необхідності знімати або загвинчувати кришку.

Сподіваємося, що наш словничок допоможе вам легко розібратися у світі косметично-парфумерної термінології.

Увійти залишити коментар

Щоб встановити цей веб-додаток на свій iPhone/iPad, натисніть а потім Додати на головний екран.